Teeme ise verivorsti! (0)

Peagi saabuvad jõulud, mil enamike eestlaste pidulaualt leiab kartuli, seaprae ja hapukapsa kõrvalt ka verivorstid, mida võib pidada üheks Eesti rahvustoiduks. Kuigi verivorsti saab osta ka poest, on selle isevalmistamine väga põnev ja üldse mitte keeruline.

Siin jagamegi teiega retsepti verivorsti tegemiseks. 3kg verivorstide tegemiseks läheb vaja:
  1. 2,5 l vett;
  2. 1 l verd;
  3. 1 kg odrakruupe;
  4. 500 g suitsupekki;
  5. soola, pipart, vürtsi ja majoraani;
  6. 300 g sibulat;
  7. 2 sl võid;
  8. 10 m seasoolt;
  9. lisaks valmissegatud maitseainesegu.
Vorstide valmistamise protsess
  1. Pese kruubid ja keeda nõrgalt kuumusel (väldi pudruks keetmist). Kui kruubid on paisunud, tuleb need jahutada.
  2. Seejärel pruunista madalal kuumusel või sees hakitud suitsupekk ja sibul. Seda selleks, et kõik head maitsed tugevalt esile tuleksid. Pärast sibula klaasistumist, lase neil jahtuda ning sega need hiljem kruupidega kokku.
  3. Sega verepulber külma veega, kurna see läbi sõela ning lisa sellele maitseainesegu.
  4. Täida seasooled pudruga, seo otsad kinni ja pane vähese soolaga maitsestatud vette. Kõige mugavam on seasoolte täitmiseks kasutada vorstipritsi.
  5. Kuumuta aeglaselt 10-15 minutit, kuid ära lase keema, sest muidu sooled lõhkevad. Pärast veest võtmist aseta vorstid üksteise kõrvale jahtuma.
Ahjusoojad verivorstid (allikas: Maarahva Pood) 
Verivorsti küpsetamine

Seasooles küpseb verivorst 20-30 minutit. Krõbeda verivorsti saamiseks tuleb seda küpsetada madalal temperatuuril, umbes 150-175 kraadi C juures. Praeahjus küpsetamiseks pane nõusse veidi rasva ja vett auru tekkimiseks. Kui praed verivorste pannil, siis tuleb vorstid alguses jahedale pannile asetada ja heas koguses võid või õli lisada. Kindlasti tuleb vorstidesse teha mõned augud, vastasel juhul võivad vorstid kuumal pannil lõhkeda.

Siin saad vaadata, kuidas suunamudijatel verivorsti tegemine välja tuli: https://www.youtube.com/watch?v=QYIrv5FSorQ

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.