Jüri kooli peakokk: söökla võiks olla nagu restoran (0)
Article title
Peakokk Evelyn Esajas (paremal) ütleb, et praegustel tõbederohkel ajal peab kindlasti pesema käsi. “Haigena kooli ei tule. Töötajad on maskides ja kinnastes ning koolis on desovahendid,” seletab ta.

Eesti peakokkade ühendus valis välja parimad toidukohad üle Eesti ja seda 18 kategoorias. Parima koolirestorani nimetust jäid jagama Teko õpperestoran Tallinnas ning Jüri gümnaasiumi oma. “Püüame alati eelistada kodumaist toitu ning see peab olema maitsev,” ütleb Jüri peakokk Evelyn Esajas edu kohta.

Kes teavad, et koolides tavaliselt restorane ei tegutse, võivad olla veidi kimbatuses. Kuidas toimetab äkki Jüri koolis söökla asemel peenem toidukoht ehk restoran. “Asi on selles, et ka koolisööklas saab teha head toitu ja seda kvaliteetsest toorainest. Kvaliteedis ei tee ma mingit allahindlust,” kinnitab Evelyn Esajas. Ta seletab, et just kohalik kodumaine tooraine on neile sobiv. Kartul, porgand ja sibul on Eesti oma. Samuti peet, hapukapsas ja hapukurk.

“Liha on ka kodumaine. Veiseliha on pärit näiteks Märjamaalt. Kanafileed küsin ka alati Eestist,” loetleb peakokk. Kõrget tiitlit ning parimate toidukohtade hulka valimist peab ta oluliseks tunnustuseks. See näitab, et Jüri koolis ollakse toiduga õigel teel.

“Eks tähtis on ka eelmisel aastal alanud projekt Peakokad koolides. Siin käis ka Peakokkade ühenduse juht. Maitsesid ja vaatasid,” meenutab kokk. Tema sõnul on Jüri koolile antud tiitel jääv. “See ei ole rändkarikas, mis igal aastal omanikku vahetab. See on tiitel, mis jääb,” ütleb Esajas.

Soove arvestatakse

Lisaks pööratakse palju tähelelepanu tervislikule toidule. “See on see toit, mida sinu keha vajab. Lastele peaks juba lasteaiast rääkima, mida tervislik toitumine tähendab. Siis on koolis juba kergem,” arutleb Esajas. Praegused suundumused on liikunud või liikumas tihtilugu veganluse või taimetoitluse poole. “See on kõik tore. Aga teisalt kui laps vajab liha, siis peaks ta seda ikka saama,” lisab kokk.

Jüris on püütud kõikidele õpilaste soovidele vastu tulla. Eraldi menüü neile, kellel mõne toidu või aine talumatus. Samuti saavad erimenüü diabeetikud ja taimetoitlased. Loomulikult arutatakse soovid ning võimalused vanematega läbi.

“Meil on sööklas Eesti esimene toidujäätmete sorteerimise kapp. Need tuleb vastavalt sortida ning õigesse kotti panna,” ütleb Esajas. 

Jüri koolis õpib praegu 12. klassis 1280 õpilast. Esajas kinnitab, et kokad teevad kõik, et kõik lapsed saaksid vähemalt korra päevas sooja toitu. “Seega võiks koolisöökla olla vabalt restoran. See tõstaks laste eneseteadvust, et nad toituvad niivõrd heas paigas,” tunneb ta uhkust.

Lisaks on õpilased kaasatud rohkem või vähem ka ise toitlustamisse. Toimuvad salatikonkursid ning kokandusringid, tegutseb ka tervisenõukogu. “Minu juhitav õppeköök on kahjuks väike,” kurdab kokk.

Tähtis osa koolipäevast ehk söömine

Kuidas Jüri kooli ligi 1300 õpilast igapäevaselt toitlustatakse? Esajas seletab, et praegu on viiruse tõttu söögivahetunnid veidi nihkes. Esimene söögivahetund algab kell 9.45 ning viimane kell 13. “Kogu see aeg on üks pikk söömine. Lisaks koolilõunale saavad ka pikapäevarühma lapsed kõhu täis. Poole kaheksast kuni poole üheksani saab sööklast putru, puuvilja ja piima,” seletab kokk. Koolilõuna on õpilastele tasuta, hommikusöögi ja pikapäeva klasside toidu eest peavad vanemad maksma tasu. Sööklat/restorani peab koolis omavalitsus.

See ei ole rändkarikas, mis igal aastal omanikku vahetab. See on tiitel, mis jääb.

Kokku mahub kahte söögisaali korraga einestama 330 õpilast. Suurem saal mahutab 200 ja väiksem 130 last. Olemas on viis iseteenindusletti, kust lapsed enda toidu kätte saavad. “Esimestel klassidel on lauad kaetud. Nad tulevad ju värskelt lasteaiast ja üleminek peaks olema rahulik. Alati on saada kaks lisandit ehk salatit. Lisaks piim, maitsevesi, morss ja keefir,” loetleb Evelyn Esajas.

Ja milline on ühe hea toidu retsept? “Vähem maitseaineid ning rohkem ehedaid maitseid. Sool, pipar ja maitseürdid ning neist peaks piisama,” on naise kiire vastus.

Esimese klassi õpilastele kaetakse lauad. Fotod Allar Viivik 

Jüri kool on saanud enda toitlustamisega tähelepanu ka varem. Kunagine presidendiproua Evelin Ilves andis 2014. aastal välja raamatu “Söögivahetund”, kus on avaldatud ka Jüri retsepte. Lisaks on veel loovtööna valminud laste lemmiktoitude raamat. “Üks laste lemmikutest on pastaga kanafilee. Ja seda läbi aegade,” räägib kokk.

Loomulikult ei valmista ta igapäevaselt kõiki roogasid ise. Koos Esajasega töötab Jüri koolis praegu 13 kokka. “Kui ma tulin üheksa aastat tagasi siia tööle, siis oli kaheksa kokka. Varem olin Saku gümnaasiumi koolikokk ja enne seda veel lasteaiakokk. Õppinud olen toitlustusteenuste korraldust,” räägib naine.

Arvamus: Liina Altroff, Jüri gümnaasiumi direktor

Asjatundjad pakuvad, et Jüri gümnaasiumis tegutseb kooli restoran. Minu arvates annab siinne söökla restorani mõõdu välja küll. Loomulikult on see töötajatele suur tunnustus.

Kui ma siin söömas käin, siis on toidud alati väga maitsvad jaa loomulikult ka tervislikud. Evelyn Esajas näeb palju vaeva, et kõik toiduained (salatid, liha ja muu) oleksid tasakaalus.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.