Iga kolmas kotitäis toitu läheb raisku (0)

Eesti kodudes läheb aastas raisku ligikaudu 180 euro väärtuses toitu, lastega kodudes isegi 220 euro väärtuses. Selle võiks hoopis abivajajatele annetada.

Iga kolmas kotitäis toitu, mille Eesti inimesed kauplustest koju viivad, visatakse prügikasti. Eesti kodumajapidamised viskavad aastas kokku toidukaona ära u 97 miljoni euro väärtuses toitu. Ühe inimese kohta visatakse ära keskmiselt 25 kg toitu, selgus 29. septembril tähistatud rahvusvahelisel toiduraiskamise vähendamise päeval.

Uuringu andmetel tekib Eestis aastas ligikaudu 167 000 tonni toidujäätmeid. Ligi pool sellest tekib kodumajapidamistes, ülejäänud tööstuses, kaubanduses ja toitlustuses.

Ära maksa toidu eest kaks korda!

„Keskkonnale tähendab see, et juba on ära kulutatud ressursse – vett, mullaviljakust, raha, energiat, kütust, tööjõudu – ning õhku paisatud kasvuhoonegaase. Et säästa keskkonda ja ressursse, peaksime oma tähelepanu suunama sellele, kuidas vältida ületootmist, et toit ei muutuks jäätmeteks,“ ütles keskkonnaminister Madis Kallas.

Kodudes kipub toitu raisku minema eri põhjustel. Keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse osakonna juhataja Sigrid Soomlaisi sõnul näiteks siis, kui pakendil kirjas olev kuupäev on mööda läinud, külmikusse on jäänud avatud pakend ja selles olev toiduaine ei näe enam hea välja, puu- või köögivilja koor on krimpsu tõmmanud või on leib-sai kõvaks läinud.

„Juhtub ka, et ostetakse liiga palju toitu allahindluse tõttu või emotsioonide ajendil. Mõnikord visatakse aga söögikõlbulik toit ära, et uutele ostudele külmikus ruumi teha,“ ütles Soomlais.

Toitu ära visates maksavad inimesed selle eest kaks korda: ostuhetkel poes ning hiljem jäätmeveo eest.

„Toiduraiskamisel on tõsised tagajärjed – lisaks rahale on ära kulutatud loodusressursse ning tootmise ja transpordi käigus õhtu paisatud kasvuhoonegaase. Need koormavad asjatult keskkonda,“ selgitas Soomlais.

Toiduabi vajajate arv kasvab

Sotsiaalministeeriumi toimepidevuse juhi Tea Varraku sõnul on toiduabi vajajate arv Eestis on aasta algusega võrreldes kahekordistunud. „Toidu järele on üha suurem vajadus, aga samal ajal visatakse iga päev ära tonnide viisi kvaliteetset toitu. Toidu päästmine ja ümberjagamine on üliolulised ning siin saame kõik oma panuse anda,“ lausus Varrak.

2022. aasta esimeses pooles on riigi toel säästetud ja ümber jagatud 802 tonni toiduaineid. Toidu ülejääkide ümberjaotamisega tegelevad Eesti Toidupank ning paljud kaubandus- ja toitlustusasutused, MTÜd ja eraisikud.

Igaüks meist saab panustada toidu säästmisesse oma kodus – tuleb vaid tahta ja hoiakuid muuta. Toidu raiskamist aitab vältida näiteks lugupidav suhtumine toitu, nagu seda tegid ka meie esivanemad. Vanemad inimesed mäletavad veel, et kui leivatükk maha kukkus, tuli see üles korjata sellele suud anda. Tänapäeval peetaks seda tegevust ebahügieeniliseks, kuid sellegipoolest on võimalik toidu äraviskamist vältida. Nutika planeerimise ja külmiku korrastamisega säästad nii rahakotti kui loodust.

Pane tähele!

  • „Kõlblik kuni“ märgitakse kiiresti riknevale toidule, mis võib säilimisaja ületamisel muutuda lühikese ajaga tervisele ohtlikuks.
  • Märgistust „parim enne“ kandev toit on parimate omadustega märgitud kuupäevani, kuid selle möödumisel on toit veel mõnda aega piisavalt kvaliteetne ning ohutu, et seda süüa.
  • Kui „parim enne“ on möödunud, siis tasub hinnata toidu söögikõlblikkust meelte abil – vaata, nuusuta, maitse ning võimalusel tarbida toit lõpuni, et vähendada toidu raiskamist.
  • Eralda külmikus üks ala nendele toiduainetele, mis tuleks esmajärjekorras ära tarbida. Tähista see külmikuala sildi või kleepsuga ja pane sinna avatud pakendiga, läheneva kõlblikkuse kuupäevaga või poolikud puu- ja köögiviljad ning teised kiiremini riknevad toiduained.
  • Loo aeg-ajalt külmikus kord majja – tõsta varem ostetud toiduained külmikus ettepoole, et need oleks nähtavamad ja käeulatuses.
  • Enne poodi minekut vaata üle, mis toiduained on juba külmikus, sügavkülmas, kapis, sahvris või keldris olemas. Mõtle läbi milliseid toite tahad lähipäevadel või sel nädalal süüa. Seejärel koosta nimekiri asjadest, mida on juurde vaja.
  • Kui pakendil olev „Kõlblik kuni“ kuupäev on lähenemas ja sa tead, et ei jõua seda toiduainet õigeks ajaks ära tarbida, siis pane see sügavkülma.
  • Rohkem nippe toiduraiskamise vähendamiseks: https://tarbitoitutargalt.ee/kodule/.
  • Leia lähim usaldusväärne organisatsioon, kellele ülejääv toit annetada: https://toiduannetamine.ee/.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.