Saada vihje
Saku koolipoisid toovad tellijale toidu koju (0)
Sakus lõi kohaliku gümnaasiumi abiturient Herlent Krik toidukulleri firma Burxiabi ning palkas abiks neli klassivenda. Toidu koju tellijaid teenindatakse praegu kolmnurgas Saku-Kiili-Saue, esialgu on kokkuleppele jõutud kolme toitlustusasutusega.

„Kõik algas sellest, et mul oli kade meel näha, kui mugav on inimestel elu Tallinnas – kuus-seitse firmat toovad sulle toidu ukse taha kohale,“ räägib Herlent. „Mulle, kes ma elan Sakus, tekkis mõte, et miks ei võiks ka meil siin sellist mugavust olla. Ainuke võimalus oligi asi ise ära teha.“

Saku koolipoiste ettevõtmine on erakordne, sest tavaliselt kullerfirmad suurtest linnadest (Tallinn, Tartu, Pärnu) toitu tellimuse peale kohale ei too. Ka Burxiabi proovis algul Tallinnast tulnud tellimusi täita, aga nagu Herlent ütleb, „asi läks liiga suureks“. Nii jäi alles kolme Harju asula – Saku, Kiili, Saue – piirkond.

Herlent alustas ettevõtmisega tänavu jaanuaris üksi, aga sai üsna pea aru, et nii ei jõua kuhugi. Ta palkas abiks neli klassivenda, kel juhiload olemas. Nüüd saadakse tellimuste, mida on alla saja nädalas, täitmisega hakkama ja aega jääb veel ülegi. Koolitööd tuleb ju samuti ära teha.

Mugavad inimesed

Herlent on ka ise töötanud Tallinnas ühes suuremas firmas toidukullerina. Seal möödunud suvel idee küpseski. „Ma sain seal aru, kui palju on maailm muutunud, kui mugavaks on inimesed muutunud,“ räägib ta. „Iga teine inimene tellib endale õhtuti toitu koju 3-4 korda nädalas.“

Eesmärk on kasvada sama suureks nagu Tallinnas tegutsevad firmad, aga jääda tegutsema väljaspoole Tallinna. Pealinnas on konkurents juba niigi suur. Peamine mure pealinnast väljas on söögikohtade vähesus, mis tähendab, et valik jääb nii või naa tellija jaoks väiksemaks kui pealinnas. Praegu on Burxiabi teinud lepingu kolme söögikohaga – Sakus asuva grilli ja kebabi pakkuva kohaga, ühe Kasemetsa kitsepiimajäätise tootjaga ning Pizzakioskiga. Herlent tunnistab, et praegu on valik „veel kesine“ ning töö käib, et rohkemate söögikohtadega leping teha.

Tellida saab toitu koju Burxiabi kodulehelt (burxiabi.ee), kus saab ka maksta. Turvalisuse tagab saidil ühe suure ja tuntud Šveitsi firma tarkvara.

Koolist tellimust täitma

Oma ettevõte tähendab kooliõpilase jaoks seda, et vaba aega praktiliselt ei jäägi. Poisid pakuvad kullerteenust igal tööpäeval kella neljast kaheksani ning nädalavahetusel neli tundi päevas. Kuid tellimusi tuleb ka muul ajal. Nii on Herlent pidanud ka kesköö paiku toitu kohale toimetama ning ühel korral isegi paarist koolitunnist ära läinud. Kuid need on erandid.

Lisaks jääb Herlenti kui firma looja ja omaniku peale raamatupidamine ning muu asjaajamine. Esimese kahe kuu arvestused näitavad, et tulud-kulud on enam-vähem nullis.

Kuivõrd konkurentsi väljaspool Tallinna Burxiabi piirkonnas praegu pole, tundub tulevik helge. Herlent ei näe konkurente ka pakirobotites, kes Tallinnas juba toidukulleriteenust pakuvad. „Mina ei usu nendesse robotitesse. See annab ikka nii palju juurde, kui inimese ukse taha tuleb rõõmsameelne kuller ja soovib head isu,“ arvab Herlent. „Ma rääkisin poistele ka, et kui lähete toitu inimesele viima, siis olge vabad ja mõnusa olekuga, see annab nii palju juurde. Muidu on sama nagu telliks roboti koju.“

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.